LATIHAN UNTUK MEMULIHKAN PENGLIHATAN

Pemulihan penglihatan
Orang jarang berfikir tentang kepentingan memulihkan penglihatan, mengambil penglihatan — hadiah alam yang luar biasa ini sebagai sesuatu yang diberikan, sesuatu yang diambil untuk diberikan. Tetapi ia adalah mata yang melayani seseorang sebagai saluran kognitif dan komunikatif utama: dengan bantuan mereka, kami menerima sehingga 70% maklumat mengenai dunia di sekeliling kita. Terdapat kaedah pemulihan penglihatan yang berbeza, di antaranya pemulihan penglihatan laser berhak menduduki tempat pertama yang mulia. Dan ini tidak sengaja, kerana pembetulan penglihatan laser dianggap kaedah paling selamat dan paling berkesan untuk memulihkan penglihatan. Dengan cara ini, makna perkataan “penglihatan” jauh lebih mendalam daripada sekadar “keupayaan untuk melihat.”Oleh itu, menurut kamus V. Dahl, kata kerja “untuk melihat”, sebagai tambahan kepada makna harfiahnya, juga bermaksud “untuk memahami, memahami”. Ini sekali lagi mengesahkan bahawa kepentingan penglihatan adalah sukar untuk menaksir, tetapi, malangnya, adalah mungkin untuk memandang rendah.

Mengapa penglihatan saya jatuh?
Masalah penglihatan yang lemah adalah setua dunia. Pada zaman kita, ia memperoleh perkadaran yang mengancam, setelah beralih dari individu ke dalam sosial. Ia menyekat orang cacat penglihatan dalam memilih profesion, aktiviti sosial, membawa kepada pelbagai komplikasi dan juga buta. Menurut statistik, setiap penghuni Ketiga planet hari ini mempunyai masalah penglihatan. Dalam banyak cara, ini adalah harga kemajuan. Tetapi terdapat juga kelemahan kepada duit syiling – kemajuan menyumbang kepada keupayaan untuk memulihkan penglihatan.

Antara punca-punca kecacatan penglihatan, sebagai tambahan kepada keturunan (yang, tentu saja, adalah faktor utama), terdapat kompleks faktor yang diperolehi. Sebagai contoh, beban visual terlalu lama (terutamanya pada jarak dekat), bekerja di komputer, membaca dalam pengangkutan, pencahayaan yang kurang baik, permainan di telefon bimbit, tekanan, ekologi, pemakanan yang kurang baik, aktiviti fizikal yang tidak mencukupi dan banyak lagi.

Adakah mungkin untuk memulihkan penglihatan?
Mata kita memerlukan penjagaan dan perhatian yang berterusan. Mengabaikan peraturan ini boleh menyebabkan kemerosotan penglihatan dan keletihan badan secara keseluruhan. Akhirnya, walaupun diperparah penyakit kronik adalah mungkin. Yang lebih awal dan lebih teliti seseorang mula menjaga penglihatannya, lebih baik. Perkara yang paling penting adalah tidak membiarkan sebarang masalah “mengambil kursus”, bukan untuk mengubati diri sendiri, tetapi untuk menghubungi pakar yang kompeten, dalam kes ini, pakar mata. Lagipun, mungkin terdapat banyak sebab untuk penglihatan yang kurang baik yang perlu dikenalpasti, dirawat dan dipulihkan.

Adakah Gimnastik mata membantu meningkatkan penglihatan?
Sesungguhnya kebanyakan orang tahu bahawa terdapat latihan khas untuk meningkatkan penglihatan, membantu melegakan ketegangan otot mata. Seringkali, pakar oftalmologi mengesyorkan bahawa pesakit kerap melakukan pelbagai kompleks pengisian mata. Walau bagaimanapun, dengan bantuan senaman ini, mustahil untuk meningkatkan penglihatan secara radikal, ini adalah langkah pencegahan secara eksklusif. Lagipun, rabun jauh atau rabun jauh adalah hasil dari bentuk mata yang berubah, apabila panjangnya lebih besar atau kurang daripada yang seharusnya normal. Dalam kes ini, adalah mungkin untuk memulihkan penglihatan menggunakan kaedah lain, khususnya, pembetulan penglihatan laser.

Bagaimana untuk membetulkan atau memulihkan penglihatan dengan cara yang paling mudah?
Adalah penting untuk diingat bahawa kaedah pembetulan penglihatan yang salah adalah musuh utama mata kita. Orang ramai telah mencari cara untuk memerangi penglihatan yang lemah hampir sepanjang sejarah umat manusia. Dengan evolusi dan perkembangan kemajuan saintifik dan teknologi, penyelesaian kepada masalah juga telah berubah. Antara kaedah utama pemulihan penglihatan dan pembetulan penglihatan hari ini ialah cermin mata, kanta lekap, kanta malam Paragon. Tetapi pembetulan penglihatan laser diiktiraf di seluruh dunia sebagai yang paling berkesan, selamat dan progresif daripada mereka.

Bagaimana untuk meningkatkan penglihatan anda dalam seminggu?
Bercakap tentang pembetulan penglihatan laser, seseorang dapat mendengar pendapat bahawa kaedah ini agak “muda”, kerana ia muncul sedikit lebih dari 30 tahun yang lalu. Dan ini adalah tempoh yang mencukupi untuk meningkatkan teknologi dan peralatan. Memandangkan prospek rawatan laser telah lama dilihat di seluruh dunia, teknologi ini untuk memulihkan penglihatan berkembang hari ini dengan pesat, mencapai tahap baru.

Pemulihan visi dalam seminggu

Di samping itu, selama bertahun-tahun, berjuta-juta orang telah menggunakan kaedah pemulihan penglihatan ini, dan jika perlu, selalu ada peluang untuk mengetahui maklum balas orang tertentu mengenai operasi, perasaan semasa pelaksanaannya dan hasil pembetulan penglihatan laser. Biasanya, orang yang telah melakukan prosedur pemulihan penglihatan laser tidak jelas dalam perasaan mereka: mereka merasakan kehidupan yang penuh dengan penglihatan yang baik. Ini adalah kaedah termudah untuk mendapatkan visi baru dan melakukan apa yang sebelumnya dibatasi oleh seseorang. Sebagai contoh, anda boleh memandu kereta, berenang, Menyelam, Tenis, Sukan kenalan, melompat payung terjun dan sebagainya. Selain itu, pembetulan laser juga merupakan prosedur yang sangat cepat. Sekiranya anda ingin mengetahui cara meningkatkan penglihatan anda dalam waktu sesingkat mungkin, misalnya, dalam seminggu, maka anda tidak akan menemui kaedah yang lebih baik.

Bagaimana penglihatan diperbetulkan dengan laser?
Sinar cahaya, sebelum memberi tumpuan kepada retina, melalui beberapa media refraktif di mata manusia. Jadi ternyata imej yang jelas-penglihatan yang baik. Dengan saiz mata yang diperbesar atau dikurangkan (rabun jauh atau rabun jauh, masing-masing), serta disebabkan oleh bentuk kornea yang tidak teratur dengan astigmatisme, pembiasan terjejas. Tumpuan tidak jatuh pada retina, yang membawa kepada garis besar objek yang kabur dan imej yang tidak terlalu terang – penglihatan yang kurang baik. Dengan mengubah bentuk kornea, ini boleh dihapuskan. Pembetulan Laser membolehkan anda memadankan panjang mata dan alat optiknya. Adalah penting bahawa operasi untuk memulihkan penglihatan membolehkan anda mengekalkan bentuk semula jadi kornea, dengan mengambil kira keperibadian mata setiap orang. Ia hanya memberi kesan kepada permukaan permukaan mata, tanpa memasukkan ke dalam struktur dalamannya. Oleh itu, ini adalah satu-satunya campur tangan pembedahan untuk memulihkan penglihatan, yang dibenarkan dilakukan pada dua mata pada masa yang sama. Menariknya, di Eropah Barat dan Amerika Syarikat, pembetulan penglihatan laser disamakan dengan prosedur kosmetik – di sana ia boleh dilakukan walaupun di jabatan optik pusat membeli-belah besar di mana laser dipasang.

Apakah ciri pembetulan laser?
Menurut kaedah OptiLasik, prosedur untuk memulihkan penglihatan secara praktikal tidak memberikan rasa sakit kerana penggunaan anestesia titisan, tanpa suntikan. Ia dijalankan secara rawat jalan, berlangsung sekitar 12-15 minit, dan secara keseluruhan seseorang harus tinggal di klinik selama 3-4 jam, tidak lebih. Selepas itu, anda boleh pulang ke rumah dan pergi bekerja atau belajar pada keesokan harinya, iaitu merasa kenyang. Dalam 8-10 jam pertama, mungkin terdapat peningkatan lacrimation dan photophobia, tetapi secara beransur-ansur semua masalah ini berlalu. Kos pembetulan penglihatan laser ditunjukkan pada halaman ” harga kami

Bagaimanakah keputusan berubah selepas beberapa ketika selepas pembetulan laser?
Sebelum pengenalan prosedur ini menjadi amalan, ia telah diuji secara klinikal untuk masa yang lama, dan hanya selepas itu ia mula digunakan di seluruh dunia. Hari ini, pemerhatian jangka panjang pesakit yang telah membuat pembetulan laser membuktikan keberkesanan dan keselamatannya. Pemulihan lengkap penglihatan dan kestabilan keputusan diperhatikan dalam 98% pesakit. Selain itu, doktor boleh memberikan Ramalan Keputusan walaupun pada peringkat peperiksaan. Anda tidak perlu melakukan operasi pemulihan penglihatan laser sekali lagi – ia dilakukan sekali dan seumur hidup. Pengecualian mungkin merupakan tahap astigmatisme yang besar, di mana pembetulan dua peringkat dijalankan.

Apakah batasan yang timbul selepas pembetulan laser?
Tiada sekatan ke atas beban fizikal atau visual selepas prosedur ini, kecuali untuk memerhatikan beberapa langkah berjaga-jaga dalam tempoh selepas operasi. Itulah sebabnya kaedah pemulihan visi ini sering digunakan untuk profesion tertentu di mana orang mengalami peningkatan beban (stuntmen, peninju, penyelamat, juruterbang ujian, pendaki).

Dalam kes apa ia dikontraindikasikan untuk melakukan pembetulan penglihatan dengan laser?
Pembetulan Laser tidak disyorkan untuk pesakit dalam kes berikut:
* sehingga 18 tahun, sehingga bola mata akhirnya terbentuk;
* dengan kesilapan refraktif yang teruk (lebih daripada 15 D);
* kornea yang sangat nipis (ketebalan kurang daripada 440-450 mikron);
* sesetengah penyakit oftalmik: katarak( tanpa mengira peringkat pembangunan), glaukoma, miopia progresif, keratoconus, jangkitan virus Mata;
* penyakit umum badan (sistemik dan autoimun).
Siapa yang ditunjukkan prosedur sedemikian?
Orang yang berumur 18-45 tahun, serta mereka yang mempunyai pandangan yang dekat (sehingga -15 D), farsightedness (sehingga +6d), astigmatisme (sehingga 6 D) – dengan penglihatan yang stabil dan ketiadaan penyakit mata akut dan kronik.

Afterword:

Setiap orang mempunyai hak untuk memilih kaedah rawatan penglihatan yang paling boleh diterima untuk dirinya sendiri. Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk dilakukan tanpa nasihat doktor yang berkelayakan. Diagnosis yang tepat sudah separuh jalan untuk menyelesaikan masalah ini, dan hanya seorang pakar yang boleh menjalankan peperiksaan peringkat tinggi, serta menawarkan pelan tindakan selanjutnya.