részletek a weboldalon

A pulyka nemcsak ízletes diétás hús, hanem a vastartalom rekordja is. A marhahúshoz képest csaknem 2-szer többet tartalmaz ebből a nyomelemből. A pulyka a csirke-szerű rendbe tartozó baromfi. Az aztékok háziasították Amerikában több mint egy évezreddel ezelőtt. 1519-ben spanyol tengerészek hozták ezt a madarat Európába, ahol jól gyökeret vert. Ekkor keletkezett még egy neve – „spanyol csirke”. 5 év után megkezdődött a tömeges tenyésztés Franciaországban, Angliában és más európai országokban. A pulykák tenyésztése ma a második legfontosabb a világon a brojlertenyésztés után. És bár a felnőttek akár 35 kilogrammot is nyomnak, a fiatalabb madarak húsát eszik. Leggyakrabban a pulykát körülbelül 16 hétig termesztik – a hasított test tömege ebben az időszakban eléri a 10 kilogrammot, és húsa nagyon ízletes lesz. Ezeknek a madaraknak a hibrid fajtái szerényebbek, gyorsan híznak és intenzíven nőnek, és hústermelésre is használják.
Az Egyesült Államok vezető szerepet tölt be a pulykatenyésztésben, ami közvetlen kapcsolatban állhat a hagyományos, 1621 óta zajló Hálaadás Napi ünnepségekkel. Átlagos statisztikák szerint az ország minden lakosa körülbelül 7 kilogramm pulykahúst eszik meg évente. . Ezeket a madarakat azonban nemcsak Amerikában, hanem más államokban is sikeresen tenyésztik és fogyasztják. A szomszédos Kanada a második helyen áll a pulykafogyasztást tekintve, de ebből a húsból évente mindössze 4 kg-ot fogyaszt minden állampolgár. A puha hús rózsaszínes-krémes árnyalatú, amely vörösessé válik. Abszolút nincs benne zsír. A pulykamellet fehér húsnak is nevezik. Világosabb színű, főzés után kissé száraz a többi részhez képest, amelyek lédúsabbak és intenzívebbek, de a diétás és gyógyászati ​​​​táplálkozásnál a leghasznosabbak. A baromfi ehető részeinek teljes tömegének körülbelül 30%-át teszi ki. A házi pulykák vad rokonaikhoz képest nagy méretűek és tömegűek. Ők a legnagyobb hústermelésre tenyésztett baromfi. A kifejlett pulykák súlya 7-9 kilogramm, a pulykáké 12-16 kilogramm, a legnagyobbak akár 20 kilogrammot is elérhetnek. A peteérés 10-11 hónaposan kezdődik, leggyakrabban január-márciusban. Intenzitása gyorsan növekszik, majd 2,5-3 hónap elteltével fokozatosan csökken és teljesen leáll az év különböző szakaszaiban előforduló vedlési időszakban. Tojástermelés – 90-150 tojás évente. Egy tojás tömege 80-90 gramm. A leggyakoribb pulykafajták: Beltsville, észak-kaukázusi, bronz széles mellű, angol mini. Összetétel és hasznos tulajdonságok A pulykahús a szervezet számára hasznos vitaminokat, mikro- és makroelemeket tartalmaz. Ezt a táblázat elolvasásával ellenőrizheti. A pulykahús kalóriatartalma átlagosan 194 kcal. A pulykahús ízletes és egészséges hús. Kiválóan alkalmas diétás táplálkozásra, mivel könnyen emészthető és felszívódik az emberi szervezetben, valamint alacsony koleszterintartalma. A pulyka megőrzi jótékony tulajdonságait sült, főtt és sült formában. Sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Táplálkozási szakértők szerint mindössze 100 gramm pulykahús biztosítja a napi értékük mintegy 60%-át.
A pulyka sokkal magasabb nátriumtartalmú, mint a marha- és borjúhús. Ennek köszönhetően só hozzáadása nélkül is elkészíthető, ami rendkívül fontos sómentes diéta alkalmazásakor, illetve magas vérnyomásban szenvedők táplálékában. A kálium az emberi szervezet számára is fontos elem. Részt vesz a csontszövet kialakításában. A pulykahúsban ott van az emésztés során teljesen felszívódó mennyiség. Ez a hasznos tulajdonság nélkülözhetetlenné teszi ennek a madárnak a húsát a törésekből felépülő betegek táplálásához, valamint az osteochondrosis és a csontritkulás megelőzésének eszközévé. Annyi foszfor van benne, mint a halakban. A pulyka kiváló fehérjeforrás. Ezzel a baromfival az étrendben mindenki sokkal több energiához juthat, mint bármely más hús. A pulyka tartalmazza az összes B-vitamint, beleértve a B3-vitamint is. Szervezetünk folyamatosan érzi a hiányát a táplálék alacsony tartalma miatt. Ez a vitamin a pulykában van elegendő mennyiségben jelen a szervezet számára. Hiánya esetén „narancssárga” és „shagreen” bőr, narancsbőr, narancsbőr, mentális és idegrendszeri zavarok lépnek fel, az intelligencia szintje csökken, az agykéreg tevékenysége felborul. Az életkor előrehaladtával tanácsos korlátozni a pulykahús fogyasztását, mivel sok purinvegyület van benne (2-szer több, mint a csirkehús). A pulykassír szintén diétás termék, amely kortól függetlenül, a vajjal egyenrangúan használható. Gazdag vitamin- és ásványianyag-összetétele miatt a pulykahús a lakosság ilyen csoportjai számára hasznos: nehéz fizikai munkát végző személyek, mivel ennek a húsnak a fehérje megkönnyíti az erő helyreállítását; várandós anyák, mivel magas folsavat tartalmaz, amely annyira szükséges a terhesség alatt; kisgyermekek és szoptató nők (könnyű emészthetősége miatt a babák első etetésének egyik készítményeként is használható); álmatlanságban, depresszióban és stresszben szenvedők – egy olyan anyag, mint például a triptofán jelenléte a pulykában, az emberi szervezet szerotonint – a „boldogság hormonját” – termel; súlyos krónikus betegségek, AIDS, tuberkulózis esetén; akut betegségek időszakában; rákban szenvedő személyek.